Kutatók éjszakája - A jövő digitális iskolája

Utolsó módosítás: 2017. október 16.

A Kutatók éjszakája rendezvény keretében az Eszterházy Károly Egyetem Médiainformatika Intézete szeptember 29-én A jövő digitális iskolája című programmal készült.

A résztvevők 21. századi infokommunikációs technológiákkal ismerkedhettek meg, ahol bemutatásra kerültek a jövő osztálytermeire jellemző eszközök és virtuális világok. Az iPad-ok tanórai támogatási lehetőségeiből adtunk ízelítőt, bemutattuk a kiterjesztett valóság technológiájának alkalmazási területeit illetve bepillantást nyújtottunk a LEGO robotok működésébe és programozásába.


A 21. századi iskolában a tankönyvek mellett/helyett e-könyveket használnak a tanulók, amelyek interaktív módon szolgálják ki a tanulók kíváncsiságát, szemléletes 3D-s, forgatható, interaktív képeket tartalmaznak. A jövő oktatásában helyet kapnak a virtuális világokban megvalósuló szimulációk, valamint a kikapcsolódást és fejlődést ötvöző kooperatív játékok. A jövő iskoláiban vegyesen alkalmazzák az oktatók a hagyományos konstruktív eszközöket és a digitális kor legújabb technológiáit, az egyéni felfedezés és kísérletezés öröme, továbbá a tanulótársakkal együtt végzett kooperatív problémamegoldás kerül a fókuszba, amely biztosítja a tanulók élmény alapú tanulását.


A programon iPadeket biztosítottunk annak érdekében, hogy a látogatók maguk próbálhassák ki a jövő taneszközeit és módszereit, valamint saját Android-os okos eszközeikre ajánlottunk alkalmazásokat, amelyekkel az ott lévő szemléltető eszközöket kipróbálhatták és „életre kelthették". A LEGO robotok működtetése igazán alkalmasnak bizonyult arra, hogy a gyerekeket önálló gondolkodásra késztesse, átélhessék a felfedezés örömét, az eszközök hosszú távú érdeklődést tartottak fent. A LEGO robotok használatakor előtérbe kerülhet a kooperatív tanulás, a csapatszellem építése s fokozható a tanulók motivációja.


Bemutatónkon közel 70 felső tagozatos, általános iskolás tanuló vett részt, akik a jövő digitális iskolájának eszközeinek kipróbálása révén megtapasztalhatták az élményalapú tanulást.

 


< Vissza